My PALESTIN!

My PALESTIN!
.:::Let Us UNITE:::.

Thursday, March 5, 2009

CINTA di Rumah Hassan Al-Banna


Buku ini dituliskan oleh Mohammad Lili Nur Aulia, Pengantar oleh Dra. Hj. Wirianingsih. Mengisahkan tentang kehidupan seorang Penda’wah yang bernama Imam Hassan alBanna. Didalamnya terkandung 5 sub-topik, salah satunya ialah Didikan Hassan al-Banna kepada Anak-anaknya.


Buku ini sangat menarik perhatian ana. Bagaimana Da’wah itu seharusnya bermula dari rumah dengan orang yang terdekat dengan kita. Cara-cara pendekatan yang berhikmah tetapi tegas dengan penuh rasa kasih dan sayang juga mengandungi kelembutan yang menyebabkan keluarga Imam Hassan al-Banna begitu merasai ketiadaannya di rumah. Begitu mendamba dan merasai kasih seorang ayah yang begitu komited keterlibatannya dalam bidang Da’wah tetapi masih mempunyai masa untuk bersama keluarga.


Ikuti kisah Imam Hassan al-Banna yang ditulis dalam 75 muka surat dengan setiap satu isi ceritanya boleh terkesan dalam kehidupan harian kita. Jika kita merasakan kitalah paling sibuk dengan tugasan harian kita, boleh kita ambil iktibar dari catatan harian kehidupan Imam Hassan al-Banna yang merasai setiap detik adalah penting untuk semuanya.=) Wallahu’alam


(1824-05 Mac 2009)

LadyMuslimah

Adds