My PALESTIN!

My PALESTIN!
.:::Let Us UNITE:::.

Thursday, May 28, 2009

Challenger...



Assalamu'alaikum wbt...



I want to make this possible!

I can do it!

I must grab my chance and prove to others that they are wrong!



Saya tahu saya boleh!

Saya mesti mencabar kemampuan saya!

Jangan biasa kan diri dengan mengatakan "Hanya sekadar ini yang saya mampu buat atau lakukan!"

Biasakan lah diri, nyatakan dengan penuh keyakinan "I am a challenger!"


Posting kali ini, my priority is to build up my confidence (english ana tak brapa baik,ana cuba juga...hehe. Challenger right? Must Remember!). Kenapa perlu kita pedulikan kata2 orang lain? Tulikan telinga, pandang ke hadapan, cari peluang dan ruang yang ada untuk kita baiki dan terus maju ke hadapan. Apa yang dilemparkan pada kita menerusi kata2 hikmah yang kita dengar dari orang lain, kita jadikan landasan kita untuk sentiasa bergerak maju ke hadapan. Sikap yang perlu kita lempar dan buang jauh2 adalah sikap 'mengundur diri, sebelum kita menghunuskan senjata rahsia - cetusan BOOM! dalam diri'. Hidupkan jangka waktu yang tidak pernah kan habis bagi menghadapi semua obstacles yang sentiasa mendatang untuk menguatkan kita. ALLAH tahu kita mampu. Atas itulah reasonNYA memberikan kita pelbagai duri dalam mengharungi liku2 kehidupan kita sebagai hambaNYA.





Siapa lagi kalau bukan kita?


Bila lagi kalau bukan sekarang?



Wallahu'alam bissawab...



LadyMuslimah

Sunday, May 24, 2009

Bersediakah menjadi Suri Rumah Tangga?

Assalamu'alaikum wbt



Emm...mata dah ngantuk sebenarnya. Tapi, ana gagahkan juga untuk menaip.:) Nak dijadikan al-kisahnya, malam ni nak kena buat agar2 betik. Esok ada majlis sikit dengan ex-clasmate di poli.



Kelakar juga, mengingatkan budak2 macam ana yang baru nak belajar bab2 bakal menjadi Suri Rumah Tangga ni. Kena masak ni, dalam masakan kena campur yang ni, kalau kurang kena tambah yang ni. Macam2 'rulez' yang kita kena follow. Ana, dari sekolah menengah tinggal kat asrama hinggalah sekarang ni. Cuti2 sajalah baru ada kat rumah. Mak cik ana selalu juga memperli "belajar tinggi2, kena ingat juga kita ni bakal menjadi isteri dan seorang ibu. Kenalah belajar benda yang satu ni(memasak)." Terus-terang, masak2 ni bukan lah bidang ana. Ana tak brapa pandai pun kalau nak masak resepi yang berat2. Hehehe...



Tak pandai macam mana pun, practice makes perfect! Tu lah orang selalu kata. Ana tengah dalam proses belajar juga. Cuti2 nilah boleh belajar sikit2 sambil bergelak ketawa dengan mak dan mak cik ana. Lama2 jadi seronok pula. Ya lah, dah jarang di rumah. Bila hal2 kecik macam ni, jadikan kita semakin dekat dan bertambah rapat. Kasih sayang tu terasa sangat2. Macam2 cerita, macam2 resipi boleh di kongsi.



Minat ana jatuh pada 'proses' membuat macam2 jenis kek. Kira dah macam speciality lah ni. Tapi, tak lah mendalam sangat. Yang simple2 tu, kira pass lah kot ye?hehe



Isteri... InsyaALLAH ana akan bakal juga menyandang 'title' itu suatu hari nanti. Dalam perancangan ana, kira2 antara 25 hingga 27 tahun nak menyandang 'title' tu, insyaALLAH doakan ye:) Tapi, cepat atau lambat datangnya pada ana. Ana terima. Ya lah, dah kita merancang tapi perancangan ALLAH kita tak tau kan. DIAlah sebaik2 perancang. Kita menerima dengan hati yang penuh syukur dan redha.(Muslimat baca, tersengih2 ye...tersipu2 malu ye...tapi, kita kena tetapkan target. Terserah segalanya pada ALLAH untuk menentukannya) Semua orang akan menyandang 'jawatan' itu suatu hari nanti,insyaALLAH.



Ana teringat kata2 mak cik seorang ni, masa ikut usrah bebas dulu.


"Mak cik 'start' berdoa' agar ditemukan jodoh yang baik olehNYA dari sekolah menengah lagi. Selalunya mak cik akan minta pada sujud terakhir tiap kali solat(tak kira fardhu atau sunat). Doa'nya kita mintalah:


"Ya ALLAH, kau kurniakan lah aku seorang lelaki yang menentukan segala amalan, ibadah, perbuatan serta pengucapannya melalui penilaian dari kaca mata agamaMU ya ALLAH. Kurniakanlah dia(bakal suamiku) kepada ku yang mencintai aku keranaMU ya ALLAH."






Kita mintalah juga seorang suami yang dapat membimbing kita melalui alat yang di guna di dunia ini untuk dijadikan kebahagiaan yang abadan abada' di akhirah, insyaALLAH.amin...ya rabb.



Wallahu'alam bissawab.




LadyMuslimah

Saturday, May 23, 2009

Syurga Cinta...


Release Date: 21st May 2009


Language: Malay
Running Time: 100 mins

Rating: U
Genre: Romance / Drama
Starring:
Awal Ashaari, Vincent Kok,
Directed by:
Ahmad Idham
Local Distributor:Metrowealth


"Syurga Cinta" or a.k.a. Heavenly Love might be a movie title that seems a little cliche or unappealing to some but no matter how you feel about it, the title actually illustrates the exact plot of the movie. Well-known actor, Awal Ashaari, stars in this movie alongside a newcomer, Heliza. The movie tells a story about two Muslims of Malay ethnicity with traits and believes that differs from one another and how parental guidance bestows a tremendous influence on the child's future.


The film opens with the scene of Irham's (Awal Ashaari) homecoming being celebrated by him and his buddies at a nightclub. The next day, Irham was given a challenge by his mates (Shaheizy Sam and Fizz Fairuz) to court a pious Muslim girl, Syuhadah (Heliza). Within a month, he must break up their relationship in front of his friends to win the bet.


Placing religious subject matters in a romantic relationship related to youths, the movie is viewed as a medium to educate and foster its audience. There's no denying that there are numerous religious values implanted within "Syurga Cinta" making it something positive to look forward to. However, when the film becomes so dense, it shifted to appear as something unrealistic and seemed made-up by the creators of the film. It is true that the abundance of information and dialogues were inserted into the script, but are there actually people in the real world right now that would speak like how the film portrays people to speak?


For the role of Irham that is played by Awal Ashaari, it is not distinguishable from the roles that he had played in the past. Although, an applause should be given to Awal for his success in embracing the role especially during the scene where Irham went on to meet an uztaz and was finally aware of the sins that he had done. The role of Syuhadah that is played by newcomer, Heliza, however was not performed well by Heliza but it is forgiven since this is her first feature film. Hadziq played the role of Ikmal, an active and brilliant 8 year-old boy that is unquestionably joyful to the audience. His behavior is enough to make the audience laugh.




The director succeeded in sending out messages of religious values to the viewers but unfortunately, it would better if they could make it more realistic to people. To the fans of such films, "Syurga Cinta" is a touching and heart-warming film for you to watch.





Source : http://malaysia.movies.yahoo.com/Syurga%20Cinta/movie/14801





LadyMuslimah

Friday, May 22, 2009

AlFatihah...


KUALA LUMPUR, 22 Mei - ADUN Manik Urai, Ismail Yaacob atau lebih mesra dipanggil Pak Su Weil telah meninggal dunia kira-kira jam 5.55 pagi tadi.


Ismail Yaacob meninggal dunia di hospital Kota Bharu difahamkan telah masuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II pada 26 April lalu kerana menghadapi masalah di bahagian kakinya.


Allahyarham antara ADUN yang paling lama berkhidmat di Kelantan sejak menang pada pilihanraya umum 1986.


Beliau yang memegang jawatan sebagai Adun selama lima penggal iaitu pada tahun 1986, 1990, 1995, 1999 dan 2008 itu bagaimana pun tidak diletak bertanding di situ pada pilihanraya 2004 dan PAS kalah pada tahun tersebut.


Pengarah pilihanraya PAS Datuk Mustafa Ali, hari ini dijadual akan mengadakan satu sidang media berhubung perkara tersebut di ibu pejabat parti Kuala Lumpur jam 11 pagi ini.

Keputusan pilihanraya umum 2008 bagi N41 Manik Urai
Jumlah pengundi: 12,292 prang

Peratusan kaum: Melayu 99.25%, Cina 0.44%, India 26%, Lain-lain 0.02%

1. Ismail Yaacob (PAS) 5,746
2. Mohamed Zulkifli Omar (BN) 4,394

Majoriti: 1,352
Jumlah undi: 10,332
Peratus mengundi: 84.05%
Undi rosak: 192



Sumber --> www.pas.org.my



Wallahu'alam







LadyMuslimah

Ketika Cinta Bertasbih



Assalamu'alaikum wbt




Novel Ketika Cinta Bertasbih, dihasilkan oleh Habiburrahman El-Shirazy bakal ditayangkan dalam bentuk sebuah filem di Indonesia pada 11 Jun 2009.



Trailer Movie klik--> http://www.youtube.com/watch?v=mgczybyRz68

Wallahu'alam

LadyMuslimah

Perempuan Berkalung Sorban











Assalamu'alaikum wbt


Entah macam mana, ana klik2 lalu terjumpa cerita ni di youtube. Cerita ni difilemkan di Indonesia. Keluaran dari STARVISION, diadaptasikan dari novel penulisnya bernama Abidah El Khalieqy. Soundtrack filem ni, dinyanyikan oleh Siti Nurhaliza, tajuknya Ketika Cinta. Ceritanya mengisarkan kisah seorang perempuan yang ingin kan kebebasan dan keadilan dalam memperjuangkan peranan seorang perempuan yang bergelar isteri, anak dan seorang ibu.


Pelakon :


Revalina S. Temat (Bawang Putih, Bawang Merah)






Oka Antara



Wallahu'alam.


LadyMuslimah

Holiday...Bermakna Cuti Ke?

Assalamu'alaikum wbt.

Huh...cuti ni nak buat apa ya?hehe:) Hari ni baru ana ingat nak menjengah masuk ke dalam blog. Dah lama fikir-fikir nak taip apa kat dalam ni. Susah juga ya ber'blog'. Persediaan kena ada, dari merapu2 benda2 yang kosong kita bicara soal yang mendatangkan banyak manfaat dan hikmah. InsyaALLAH.

Cuti ni, kiranya banyak juga rehat. Itulah biasanya dikatakan siswa dan siswi sekarang ni. Ana mulanya risau juga duduk kat rumah, tak(teringat kat ji, tak=ndak) tau nak buat apa. Ana bila dah kat rumah terperap saja kat dalam. Nak keluar memang susah, nak ikut program2 luar banyak kekangan juga dari famili terutamanya bila program yang memerlukan ana 'kembara' hingga 10 jam jauhnya dari rumah. Bila berada di rumah, tidak lah kita narrow-minded kan minda hanya di luar kita boleh berdakwah. Dalam satu2 tempat, bukan kita tidak hidup berjiran. Kita tidak hidup dalam hutan, sampai tak nampak orang sekeliling. Orang yang dekat dengan kitalah sangat memerlukan pengisian rohani. Mereka malu mencari, kita dekat dan hulurkan diri willingly. Itulah kerja-kerja sebagai pendakwah. Sebagai seorang pendakwah, kita tidak tunggu bulan jatuh ke riba. Bila kita menunggu, kita hanya akan bergelap sambil ditemani cahaya bulan yang samar2.


Ana punyai kelemahan yang sangat ketara dalam bidang dakwah, dari segi pengetahuan dan juga dalam medium penyampaian idea ana sendiri. Kelemahan, tidak selamanya menjadi kelemahan jika kita mempunyai banyak alternatif untuk mengatasinya. Sebagai seorang pendakwah, kita kena bijak menentukan alternatif serta cara untuk mengatasinya. Tidak selamanya kita duduk di bawah takuk yang sama. Alasan demi alasan yang diberi, semata-mata menunggu agar menjadi lebih hebat dan hebat kena kumpul ilmu banyak2 baru nak berdakwah, logikkah? Semasa berdakwah, ilmu kita tidak bertambah kah? Semasa berdakwah, kita tidak boleh menambah ilmu? Lagi banyak kita berdakwah, lagi banyak ilmu yang kita kaut dan korek, lagi banyak kita berkongsi dari kumpul dan simpan lama2 akhirnya berkarat tidak diguna.


Tidak semua lahir2 nya insan boleh bercakap. Semua bermula dari A hingga Z, dari Alif hingga Ya. This is one of the problems, people tend to feel scared to say out loud their oppinion. Kenapa ini berlaku? Perlu di perbetulkan, tidak semua pendapat, tidak semua idea semestinya kita ambil. Perlu ada pencadang agar idea bertambah dan berkembang. Possibility itu ada, kita menjadi pencetus kepada idea2 yang lain. Kita buat sharing moment ini. Terutamanya adik2 poli yang ingin dan baru melangkah ke stage yang lebih hebat dalam berdakwah. Tidak perlu ada perasaan takut untuk lontarkan idea anda, walaupun anda berpendapat "idea saya just biasa2". Biasakan diri, berkata dalam diri "saya perlu lontar pendapat/idea saya sungguhpun tidak biasa tetapi lontaran saya semestinya ber'luar biasa''. Ana tidak katakan, kita perlu meletakkan diri kita berada di tempat yang tinggi ataupun meninggi diri tetapi sebagai pencetus kepada IQ, EQ dan SQ kita yang mungkin belum terjaga dari tempat beradu. Malahan, mencetuskan motivasi yang tinggi dalam diri.


Back to my holiday :

Cuti ni, ana buka kelas mengaji setiap hari Isnin, Selasa, Rabu dan Juma'at. Hari Khamis ana luangkan masa dengan nenek ana untuk Membaca Yasin dan mengajar mengaji dalam masa yang sama. Semakin ana dekat, semakin ana faham. Orang kata, orang-orang tua yang semakin meningkat umur semakin bersikap 'baby'. Maksud ana disini, mereka sangat2 memerlukan perhatian dan pengisian rohani. Nenek kata dengan ana : " Kat sini, ada juga kelas mengaji setiap hari Selasa jam 2 petang. Tapi, guru mengajinya seorang, muridnya dalam 30 orang." Ana teringat kata2 Abdul Rahman Mohamed dalam bukunya Travelog Seorang Da'i :-
"Para pelajar kelulusan dunia menggelabah mncari pekerjaan walaupun segulung ijazah universiti dapat digenggam. Sebaliknya, kami daripada kelulusan ilmu ukhrawi tidak kekeringan peluang untuk mendapatkan pekerjaan. Bahkan banyak permintaan yang tidak dapat kami penuhi"









Wallahu'alam.

LadyMuslimah

Adds